Karpaz
Karpaz, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundaki uzun dağlık burun bölgesidir.
Sadece Kıbrıs’in değil bütün Akdeniz’in en güzel plajlarından olan Altın Kumsal Karpaz bölgesinin ünlenmesinde en önemli yerlerden birisidir. Kilometrelerce uzunlukta ve çok ince altın sarısı kumdan olusan bu dev plaj sakinligi ve el değmemişliğiyle Akdenizdeki Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının büyük kısmının yumurtlamak için tercih ettikleri bir kumsaldır.
Sadece Kıbrısta yasayan bir eşek türünün de yabani olarak serbestçe sürüler halinde yaşadikları bu bölge özellikle Mart ve Nisan aylarında yemyeşil olmakta ve bütün tarlalar ilkbaharın habercisi sarı papatyalarla kaplanmaktadır.
Karpaz burnunun en uç noktasında Hristiyan Azizlerinden en önemlilerinden birisi olan Apostolos Andreas (St. Andrew) adına inşa edilmis bir manastır bulunmaktadır. Çok eski bir tarihi yapı olan bu manastırın hikayesi ise şöyle;
Aziz Andreas uzun bir gemi yolculuğunda susuzluktan ve hastalğktan kırılan gemi mürettabatına kılavuzluk ederek bu burunun kayalık bir bölgesinde demir atarak karaya çıkmıstır. Tatlı su bulmanın neredeyse imkansız olduğu bu kayalıklarda Aziz Andreas’ın elindeki değneği bir noktaya değdirmesiyle birlikte yerden tatlı su fışkırmaya başlamış. Bu suyu içen mürettebatın tüm hastalıkları iyileşmiş, gözleri görmeyen birinin gözleri açılmış.
O gün bu gündür buradaki çeşmeden akan suyun çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylenir. Her yıl dini bayramlarda Kıbrıs’ın Rum kesiminden otobüslerle buraya gelen yüzlerce Rum bu manastırda ibadet eder ve bu çeşmeden su içerler. Kutsal ve şifalı olduğuna inanılan bu suyu şişelere, bidonlara doldurarak evlerine götürürler. Ayrıca buradaki kiliseye ilginç şekillerde mumlar yakarak adaklar adar, dilekler tutarlar.
Karpaz aynı zamanda bu daglık bölgedeki köyün de adıdır. Köyde halen Güney’e göç etmeyip Kuzey Kıbrıs’ta yaşamaya devam eden az sayıda Rum nüfusa rastlamak mümkündür.